dimarts, 25 de març del 2014

POPULUS ALBA


 ITINERARI : “ ARBRES DELS NENS” ARBRE N.1

Projecte interdisciplinari : “ Estimar els arbres de Campins”

Nom comú: ÀLBER
Nom científic: POPULUS ALBA
Nom especial: ARBRE DE L'ARIADNA




Dades descriptives
(hem pres les dades de l'arbre més gran del conjunt de l'albereda)

Perímetre del tronc: 2,80 m
Perímetre de la base: 2,98 m
Alçaria: 15-16 m
Amplada de la capçada:
Entorn

Situats a la zona de Campins anomenada “La Tria”, en el revolt de la carretera prop del camí que va a Sant Guillem trobem una comunitat d'àlbers a tocar de la carretera,  una albereda. Són arbres alts i de creixement molt ràpid. Aquests són els primers arbres on ens aturem en iniciar l'itinerari dels “Arbres dels nens “.
Motiu singularitat

És un arbre típic de boscos de ribera, per tant es troba al costat dels cursos i sistemes aquàtics. En aquest indret trobem una albereda que està creixent molt sana, molt ben conservada, sense que tingui al costat un riu. I és que l'àlber no necessàriament ha d'estar a la riba però sí que es tracta d'arbres lligats als fondals. És probable que hi hagi un aqüífer proper.
Aspecte general

Conjunt d'arbres força alts amb les capçades amples i no massa denses. L'escorça presenta un color blanquinós amb línies horitzontals fosques. Les fulles el·líptiques (ovades)es disposen a les branques de manera oposada.
Crida l'atenció pel seu color argentat gairebé blanc. Sovint es troba en jardins com a planta ornamental perquè es considera un arbre molt elegant. El més característic és el color de la seva fulla: verd per l'anvers i blanc pel revers.
És un arbre de flors petites i poc vistoses que s'agrupen en estructures que pengen. El fruit és petit, de 4 mm, i porta un plomall ple de pèls. Floreix de febrer a l'abril. Les flors són pol·linitzades a través del vent. El fruit és petit i amb plomall.
Vida entorn de l'arbre

Nidificació (capçada):
▪ Aus(Garsa, Pardal)
Nidificació tronc:
▪ Aus (Picot verd)
Lloc de solejada i refugi predilecte per:
▪ Aus (Aligot, Tudó)
Nota popular

A Campins hi ha un restaurant anomenat “ Les albes”, ara tancat. Prop del restaurant hi ha àlbers que tenen la riera molt més a prop.
Cultura, mitologia i simbologia

L'àlber, segons la mitologia grega, s'associa amb la mort perquè es trobava a la riba del riu Aqueronte, riu que segons aquesta mitologia conduïa al món dels morts.
Simbolitza descens i protecció.
Associació astrològica: Saturn

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada