dimarts, 25 de març del 2014

ALZINA BIFURCADA QUERCUS ILEX ILEX


 ITINERARI : “ ARBRES DELS NENS” - ARBRE N. 6
Projecte interdisciplinari : Estimar els arbres de Campins ”

Nom comú: ALZINA BIFURCADA
Nom científic: QUERCUS ILEX ILEX
Nom especial: ARBRE D'EN JAN








Dades descriptives

Perímetre del tronc: tronc bifurcat dret – 1,80 m, mesurat a 70 cm d'alçada
tronc bifurcat esquerre – 2.30 m, mesurat a 90 cm d'alçada
Perímetre de la base: 3.30 m
Alçaria: 7 m
Amplada de la capçada: 11-12 m aproximadament.


Entorn

Hem deixat enrere Sant Guillem i anant cap a Can Guilla, seguint l'indicador cap a Can Pitarra, hi trobem aquesta alzina arran del camí. És un arbre de creixement lent i de molta longevitat. Al seu voltant veu créixer un bosc mediterrani format per roures i alzines.
Ens preguntem el perquè continua aquesta alzina aquí, tan ferma. Com és que no l'han tallat si sempre ha estat molt preuada la llenya d'alzina? En Martí Boada ens explica que les causes probablement són culturals, podria significar un límit de finca o també un lloc de descans on el bestiar s'hi amorriava i on la gent s'hi aturava a fer un mos i, potser, una bona migdiada.

Les alzines grans eren un lloc de descans per a les aus migratòries. Aquestes però, es mengen les llebres, perdius o pollastres. Per aquest motiu, per a la gent de pagès, la caça era un recurs important doncs l'amo de la finca s'emportava bona part de la producció. El masover havia d'assegurar una part important de la seva alimentació preservant les seves gallines i, per tant, caçant aquestes aus. Si el masover era "mitjaner", l'amo s'emportava la meitat de la producció. El masover però podia ser un terç, un quart... o "mitjaner" en relació a la quantitat de producció que es quedava l'amo.


Motiu singularitat

Es tracta d'una alzina força antiga, entre 300 i 400 anys, que presenta una bifurcació des de la soca. Sembla ser un arbre de rebrot. L'espai que deixa la seva bifurcació és ideal perquè en Jan s'hi trobi a gust, en el seu lloc, segur i protegit.
L'alzina bifurcada pren un aspecte ferm i alhora esvelt que l'hi atorga un aire elegant.
Morfològicament és molt semblant al roure bifurcat que trobem uns metres més amunt.

Aspecte general

És un arbre robust, no massa alt. Aquest arbre ara creix tocant al camí però en mig del bosc per això és una mica allargat, amb les branques cap amunt, perquè ha de ser més alt que els altres arbres veïns, per arribar més fàcilment a la llum.
La cara posterior de la fulla és de color blanquinós i recoberta de pèls, per evitar perdre massa aigua, quan fa molta calor. El color blanc reflecteix la llum i evita que s'escalfin massa. Els pèls ajuden a retenir la humitat. Té una capa de cera que recobreix la fulla per l'anvers que li dóna un toc brillant que reflecteix la llum del sol per tal d'evitar la insolació. Les fulles de la part més baixa de l'arbre solen tenir el marge serrat i punxant per evitar que els animals se les mengin, però les de més amunt solen tenir el marge llis.
Les flors poc vistoses, s'agrupen en feixos allargats que pengen de l'arbre, perquè es moguin i alliberin el pol·len, per l'acció del vent. El fruit és l'aglà.
Si observem el tronc d'aquesta alzina, hi podem observar que hi té molsa. Aquesta creix a la cara nord, on el sol no arriba.


Vida entorn de l'arbre

Nidificació (capçada):
▪ Aus (Esparver, Gaig, Tudó, Tórtora, Pinsà, Merla, Tord, Griva)
▪ Mamífers (Geneta, Esquirol)
Alimentació (aglans):
▪ Aus (Tudó, Gaig, Pit-roig, Pinsà)
▪ Mamífers (Fagina, Senglar, Ratolí de bosc, Talp agrest, Talpó roig, Esquirol, Conill de bosc)


Nota popular

Antigament aquesta alzina, estava voltada de camps de conreu, camps que havien estat propietat del senyor Salvador Armengol i que, després, es van parcel·lar i vendre. L'Alzina forma part d'una parcel·la no urbana que ara s'ha transformat en un bosc.


Medicina Natural

L'alzina produeix “tanins” que ajuden a curar ferides facilitant la cicatrització i aturant el sagnat. Aquests tanins els trobem a l'escorça. Es prepara amb 4 cullerades d'escorça triturada per litre d'aigua. Es fa bullir 10 minuts i es filtra.


Cultura, mitologia i simbologia

L'alzina s'ha considerat com un arbre sagrat, és a dir que té un significat especial en l'àmbit religiós. Diuen que Zeus (pare dels déus i dels homes) meditava sota una alzina. És un arbre que simbolitza força, fermesa i longevitat.
Associació astrològica: Júpiter

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada